Cum sunt românii păcăliți să muncească pe bani mai puțini, de la o lună la alta: nu râde, că și tu ești printre ei
Când auzim o știre despre oameni care muncesc la fel de mult, deși salariile lor scad, tendința multora dintre noi este fie de a râde de aceste persoane, fie de a le acuza că nu știu să-și apere interesele și drepturile. Ei bine, ce ai zice dacă ți-as spune că și tu te numeri printre cei aflați într-o astfel de situație?
Cum e posibil? Simplu! Dacă n-ai primit, de la începutul anului, o majorare salarială de câteva procente bune, dar ai aceleași atribuții de serviciu, aceleași responsabilități, același stres, același program, înseamnă că muncești la fel de mult, dar pe bani mai puțini.
Bun, bun, vei spune, dar salariul tău e intact, la fel ca în decembrie 2021, deci nu înțelegi treaba asta cu „bani mai puțini”. Teoretic, tu câștigi aceiași bani, doar că, la o inflație de aproape 14%, puterea ta de cumpărare este cu mult diminuată. Practic, dacă ai salariul tot de 800 de euro să spunem, nu-ți mai permiți din acești 800 de euro aceleași cheltuieli ca în urmă cu șase luni. Banii și-au pierdut valoarea.
Pentru a-ți menține puterea de cumpărare, ai nevoie de creșteri ale veniturilor cât să acopere rata inflației, altfel vei fi din ce în ce mai sărac, iar salariul va fi tot mai mic pentru a te descurca cu el!
Foarte puțini români au primit majorări salariale în ultimele luni. Mai exact, ne spune un sondaj BestJobs, numai 37% dintre respondenți spun că șefii lor îi plătesc mai bine. Doar că nu toți acești 37% au primit procentul care să acopere rata inflației, deci cu toată mărirea salarială, puterea lor de cumpărare tot scade!
Nemulțumiți de salarii, angajații vor să facă o surpriză șefilor: va curge cu demisii
Așa se face că 44% dintre angajații români ce au luat parte la studiu spun că se interesează de alte locuri de muncă, semn că pe angajatori îi paște un val de demisii, din cauza condițiilor salariale oferite!
„Chiar dacă cele mai recente date statistice oferite de INS arată o creştere a câştigului salarial mediu net de 11,4% pentru luna aprilie 2022, realitatea este că angajaţii resimt mult mai puternic decalajul dintre nivelul salariului şi cel al preţurilor de pe piaţă.
Situaţia nu este mai strălucită nici de partea angajatorilor, întrucât se văd nevoiţi să suplimenteze bugetele de salarii sau să adopte noi strategii care să le permită să îşi menţină nivelul de producţie.
Chiar şi în ciuda acestor presiuni economice, piaţa muncii este în cel mai dinamic punct în care a fost în ultimii doi ani şi jumătate, atât din punct de vedere al ofertelor, cât şi din cel al aplicărilor, iar această mobilitate nu poate fi decât un semn bun pentru economia românească”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.